Maailman suurin markkina-alue löytyy Euroopasta

Eurooppa on yritysten tärkeimpiä markkina-alueita

Tässä artikkelissa käsitellään Euroopan laajuudella toimivia yrityksiä, mutta aluksi on hyvä selventää Euroopan painoarvoa yrityksille. Euroopan tärkeys selittyy sillä, että se muodostaa maailman laajimman markkina-alueen, Euroopan talousalueen eli ETA:n. Euroopan maista 31 kuuluu ETA:an ja niistä muodostuu maailman suurimmat yhtenäiset markkinat, jotka ulottuvat aina Välimereltä pohjoiselle Jäämerelle. Alueella riittää asiakkaita, sillä alueella asuu peräti 500 miljoonaa kuluttajaa. ETA-alue takaa tavaroiden, pieniä poikkeuksia lukuun ottamatta, pääoman, palveluiden ja henkilöiden vapaan liikkuvuuden ja helpottaa näin yritysten toimintaa. Seuraavaksi käydään läpi isoja Euroopassa toimivia yrityksiä.

UPM Kymmene

Yksi Suomen taloudelle merkittävimpiä yrityksiä on eittämättä UPM Kymmene, jolla on toimintaa maailmanlaajuisesti. Tässä yhteydessä keskitytään kuitenkin yrityksen Euroopassa olevan tuotantoon. UPM:n tuotantolaitoksia löytyy Euroopasta Suomen lisäksi Itävallasta, Puolasta, Ranskasta, Yhdistyneestä kuningaskunnasta, Saksasta, Virosta sekä Venäjältä. Tuotantolaitoksilla on luonnollisesti eri tehtäviä: esimerkiksi Itävallassa tuotetaan paperia ja sahatavaraa, kun taas Yhdistyneessä kuningaskunnassa UMP:n tuotantolaitoksilla valmistetaan paperia ja tarroja. Saksassa puolestaan tehdään paperin lisäksi puumuovikomposiittia Bruchsalin kaupungissa. Viron ja Venäjän laitoksilla tuotetaan puolestaan vaneria ja Puolassa tarroja.

Volkswagen Group

Volkswagen Group on autoteollisuuden jättiläinen, joka oli vuonna 2015 liikevaihdon perusteella Euroopan neljänneksi suurin yritys. Volkswagenilla on luonnollisesti toimintaa ympäri Eurooppaa ja sen pääkonttori sijaitsee Wolfsburgissa Saksassa. Samassa yhteydessä toimii myös tehdas sekä teemapuisto. Volkswagen Grupiin kuuluvia automerkkejä ovat Audi, Bugatti, Volkswagen (hyötyajoneuvoineen), SEAT, Scania, Porsche, Bentley, Lamborghini, MAN ja Škoda. Volkswagen Groupin tuotantolaitoksia sijaitsee Euroopassa 71 kappaletta, mm. yksi Suomen Lahdessa (Scania), Saksassa (28 kappaletta), Ranskassa (kolme, joista yksi Molsheimissa, jossa tehdään Bugetteja) sekä Puolassa (yhdeksän kappaletta).

Lufthansa

Saksalainen lentoyhtiö Lufthansa, viralliselta nimeltään Deutsche Lufthansa AG (tai JSC) on maansa suurin lentoyhtiö. Mikäli mukaan lasketaan tytäryhtiöt, on kyseessä suurin eurooppalainen lentoyhtiö matkustajamäärissä. Lufthansa on myös yksi maailman tunnetuimmista brändeistä. Nimensä yhtiö on saanut ilmaa tarkoittavasta saksan sanasta Luft ja historian Hansa-liittoon viittaavasta Hansasta. Kölnissä päämajaansa pitävä yhtiö perustettiin vuonna 1953 ja se lentää 197 kohteeseen 78 maassa ympäri maailmaa. Euroopan kohteista mukana ovat mm. Ateena, Lontoo, Birmingham, Berliini, Barcelona, Bryssel, Bukarest, Budapest, Bilbao, Düsseldorf, Dresden ja Hampuri.

Daimler

Daimler AG, aiemmin DaimlerChrysler AG ja Daimler-Benz AG, on yksi saksalaisista yritysjäteistä. Yrityksen tuotteisiin kuuluvat henkilöautot ja hyötyajoneuvot sekä myös rahoituspalvelut. Päämajaansa yritys pitää Stuttgartissa Saksassa, ja Euroopan suurimpien yritysten listalla se oli vuonna 2015 sijalla kymmenen. Työntekijöitä yritys työllisti yli 282 000 muutama vuosi sitten. Daimler omistaa Mercedes-Benzin, ja merkin ajoneuvojen tuotantoyksiköitä sijaitsee ympäri Eurooppaa: Saksan Bremenissä, Sindelfingenissä ja Rastattissa, Ranskan Hambachissa sekä Kecskemétssä Unkarissa. Mercedes-Benzin autoja myytiin vuoden 2018 tietojen perusteella Euroopassa kaikkiaan 933 697 kappaletta.

Saint-Gobain

Saint-Gobain on ranskalainen yritys, joka valmistaa, suunnittelee sekä toimittaa rakennusmateriaaleja, tuotteita sekä ratkaisuja, jotka parantavat hyvinvointia yhteiskunnissa. Yrityksellä on pitkä historia, sillä se perustettiin Pariisissa vuonna 1665. Vuonna 2015 yritys oli sijalla 60. Euroopan isoimpien yritysten listalla liikevaihdon perusteella. Konserni toimii 67 maassa eri puolilla maailmaa ja se tarjoaa töitä 170 000 henkilölle. Suomessa yritykselle työskentelee yli 1 200 henkeä. Yrityksellä on yli 50 vuoden historia Pohjoismaiden ja Baltian alueella. Saint-Gobain toimii Euroopassa myös mm. Belgiassa, Kroatiassa, Tanskassa, Sveitsissä, Norjassa, Ruotsissa ja Yhdistyneissä kuningaskunnissa.

Fiat

Italialainen automerkki Fiat on yksi Euroopan suurimmistä yrityksistä. Vuonna 2015 se sijoittui liikevaihdoltaan suurimpien yritysten joukossa sijalle 19. Viralliselta nimeltään yritys on Fiat Automobiles S.p.A. ja sen päämarkkina-alue on Eurooppa. Italian markkinat ovat erityisen huomion kohteena. Historiallisesti Fiat on saavuttanut menestystä kaupunkiautojen ja pikkuautojen luokissa, ja vuonna 2011 peräti 84 % myydyistä autoista oli näistä luokista. Fiatilla onkin näihin luokkiin monia malleja. Yritys omistaa esimerkiksi myös Alfa Romeon, jolla on puolestaan tarjolla isoja perheautoja. Vuonna 2018 Fiatin autoja myytiin Euroopassa lähes 194 000 kappaletta.

Vattenfall

Energiayhtiö Vattenfall on monelle suomalaiselle tuttu ja se toimittaa myös sähkön monelle kotitaloudelle maassamme. Vattenfall perustettiin vuonna 1909 ja nykyään se on yksi Euroopan isoimmista sähkön- ja lämmöntuottajista sekä jälleenmyyjistä. Yrityksen omistaa Ruotsin valtio ja pääkonttori on sijoitettu Solnan kuntaan Tukholman läänissä. Vattenfall työllistää noin 20 000 henkeä ja se toimii pääasiassa Ruotsissa, Saksassa, Hollannissa, Tanskassa, Iso-Britanniassa sekä myös Suomessa. Vattenfallin logo on linssi, joka edustaa läpinäkyvyyttä ja olennaiseen keskittymistä. Yritys viestii logollaan, että se näkee asiat laajemmasta näkökulmasta ja pystyy tarkentamaan oleellisiin asioihin.

Tehtäväkseen Vattenfall julistaa ilmastoystävällisemmän elämän edistämisen: tarkoituksena on mahdollistaa fossiiliton elämä yhden sukupolven aikana. Vattenfall onkin kokonsa puolesta merkittävä toimija Euroopassa, sillä vuonna 2015 se oli 27,890 miljoonan dollarin liikevaihdolla Euroopan isoimpien yritysten joukossa sijalla 131. Koska Vattenfall on yksi Euroopan johtavista energiayhtiöstä, se katsoo, että sen on oltava itse fossiiliton. Yritys kuitenkin sanoo, että se ei pelkästään riitä, vaan se katsoo oman alansa ulkopuolelle ja etsii mahdollisuuksia vaikuttaa. Kuluttajille Vattenfall tarjoaa ympäristöystävällisiä sähköntuotantovaihtoehtoja ja energialähteikseen Vattenfall listaa aurinkoenergian, vesivoiman ja tuulivoiman.

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *