Mitä yrittäjyys oikein on?

Mitä yrittäjyys on?

Tervetuloa tutustumaan siihen, mitä yrittäjyys on. Yrittäminen on melko laaja-alainen käsite. Yrittämisellä itsessään tarkoitetaan oman yritystoiminnan pyörittämistä, eli joidenkin hyödykkeiden myymistä kuluttajille rahaa vastaan. Näin yrittäjä joko tienaa elantonsa kokonaispäiväisenä yrittäjänä tai toimii yrittäjänä osa-aikaisesti muiden töidensä ohella. Yritys voi olla joko vain yrittäjän itsensä työllistävä nanoyritys, mikroyritys joka työllistää yrityksen omistajan lisäksi alle kymmenen muuta henkeä, tai suuri, jopa satoja ihmisiä työllistävä yritys. Tämä kaikki riippuu pitkälti itse yrittäjästä ja hänen alastaan sekä tietenkin halusta kasvattaa yritystoimintaa yhä entistäkin laajemmaksi.

Suurin osa yrityksistä on mikroyrityksiä

Suomessa toimivista yrityksistä jopa peräti 94 % on pieniä, alle 10 henkeä työllistäviä yrityksiä. Tämä tarkoittaa, että niitä kutsutaan mikroyrityksiksi. Tämä prosenttilukema on hurjan suuri ja todellakin paljastaa sen, että Suomessa yrittäjäksi ryhtyessään ei automaattisesti tarvitse ryhtyä pyörittämään suurta, satoja henkilöitä työllistävää jättikonsernia. Tämä on monelle varmaankin helpotus, sillä monen suomalaisen kohdalla mielikuva jättiyrityksestä ja sen pyörittämisestä saattaa torpata haaveet ja lykätä oman unelman toteuttamista, vaikka kyse on vain turhasta pelosta, jolla ei ole mitään totuusperää.

Tilastoja yrittämisestä Suomessa

Suomi on melkoinen yrittäjämaa, sillä maassamme toimii Tilastokeskuksen vuoden 2017 tilastoinnin mukaan lähes 290 000 yritystä! Tähän lukemaan ei ole laskettu mukaan esimerkiksi maa-, metsä- ja kalataloutta, eli todellisuudessa yrittäjänä itsensä elättävien määrä on vielä tätäkin suurempi. Tämä on suuri lukema näin pienelle maalle. Yhteensä nämä yritykset työllistävät jopa 1,4 miljoonaa henkilö – siis hyvin suuren osan Suomen väkiluvusta! Yli 250 henkeä työllistäviä suuryrityksiä tästä on vain pienen pieni murto-osa, noin 0,2 %. Suomalaiset ovat siis totisesti yrittäjäkansaa!

Miksi yrittäminen kannattaa Suomessa?

Yrittäminen on mahtava tapa tehdä pitkäaikaisista unelmistaan totta. Yrittäjänä saat paljon vapautta: saat itse päättää oman toimialasi, työaikasi ja jopa mahdolliset työntekijäsi. Saat päättää itse toimitilasi sekä tietenkin määritellä toiminnan laajuuden. Saat oikeastaan määritellä itse lähes kaiken, ja vain taivas, sekä luonnollisesti jotkin yrittämistä koskevat säännöt, ovat rajanasi. Yrittäjänä saat tehdä juuri sitä, mistä olet aina haaveillut ja juuri sellaisella tavalla kuin itse haluat. Jos siis kaipaat itsenäisyyttä ja vapautta, on yrittäjyys Suomessa sinulle oikea tie.

Mitä huonoja puolia yrittämisessä on?

Yrittäminen tuo kyllä paljon vapautta, mutta silläkin on kääntöpuolena ikävämmät puolensa. Näitä ovat muun muassa sen tuoma suunnaton vastuu. Yrittäjänä olet täysin omillasi ja olet vastuussa kaikesta: niin rahallisista asioista kuin esimerkiksi paperihommista, lupa-asioista kuin työntekijöiden turvallisuudesta ja hyvinvoinnistakin. Sinun on pidettävä huolta siitä, että yritystoiminta pyörii moitteetta, kaikki paperiasiat ovat hoidettu kuntoon ja tarvittavat luvat on hankittu. Sinun on pidettävä huoli siitä, että maksat palkat ajallaan ja takaat asiakkaillesi parhaan mahdollisen laadun. Sinun on myös aina oltava valmiina vastaamaan virheistä.

Mitä yrittäminen pitää sisällään?

Kuten sanottu, yrittäminen ei todellakaan ole mitenkään yksiselitteinen asia, vaan pitää sisällään paljon kaikenlaista, niin hyvää ja kuin vähän huonompaakin asiaa. Yrittäminen pitää sisällään toisaalta paljon vapautta, toisaalta tähän vastapainoksi vastuuta. Yrittäjä vastaa täysin itsestään, ja täysipäiväinen yrittäjä on täysin riippuvainen omasta toimeentulostaan. Suuri osa yrittämisestä on paperityötä, sillä jokaisella alalla on oma byrokratiansa ja kaikki tämä vaatii yrittäjältä aina toimenpiteitä. Joitakin paperihommia, kuten kirjanpitoa, voi toki ulkoistaa ulkopuoliselle tekijälle, mikä toisaalta kuitenkin vaatii yrittäjältä rahallisia resursseja.

Miten päästä alkuun yrittäjänä?

Paperihommat ja jopa varsinainen paperisota alkaa jo ennen kuin koko yritystä on edes saatu pystyynkään. Jo ennen yrityksen perustamista tulee tehdä kaikennäköisiä selvityksiä, hakea lupia ja kirjata asioita ylös. Yritykselle tulee tehdä toimintasuunnitelma sekä budjettilaskennat. Kaikki tämä on entistäkin tärkeämmässä roolissa, mikäli mielii saada alkuaikojensa tueksi starttirahaa. Kun asian kanssa alkaa olemaan enemmän tosissaan, voi joutua hakemaan esimerkiksi lainaa hankintojensa rahoittamiseksi, jotta yritystoiminta saadaan mahdollisimman sujuvasti käyntiin. Kaikki tämä vaatii yrittäjältä paljon työtä ja antaa hyvin esimakua siitä, mitä tuleman pitää.

Yhteenveto yrittämisestä

Tältä sivustolta tulet löytämään kaiken sen tiedon, jota yrittämiseen liittyen tarvitset. Yritys vaatii johtajakseen henkilön, jolla on paitsi taitoa, mutta myös uskallusta lähteä mukaan yrittämiseen. Yrittäminen ei missään tapauksessa ole helppo homma, mutta se on sitäkin palkitsevampaa. Välillä yrittäjä saattaa kohdata haastavia hetkiä ja kaikki saattaa tuntua romahtavan käsiin. Oman yrityksen kasvaminen on kuitenkin kiinni omasta toiminnasta ja valinnoista. Yrityksen toimintaa voi laajentaa juuri niin paljon ja sellaisilla keinoilla kuin itselle sopii. Yrittäjän täytyy olla rohkea ja kyetä tekemään rohkeita päätöksiä.

Yrittäjyys tarjoaa yrittäjälle ennen kaikkea vapaat kädet päättää, ja juuri tämä onkin se, mikä on inspiroinut sadat tuhannet suomalaiset lähtemään osaksi yrittäjyyden ihmeellistä maailmaa. Jos sinulla on siis unelma, jonka olet aina halunnut toteuttaa, sinäkin voit olla yrittäjä. Yrittäjyydessä on avoimet ovet kaikille, ja sinunkaan ei tarvitse tehdä muuta kuin kerätä tarpeeksi rohkeutta tavoitella unelmiasi ja ottaa ensimmäinen askel kohti niiden toteuttamista. Kovaa työtä se vaatii, mutta lopputulos on varmasti sen arvoinen ja todennäköisesti vielä paljon parempikin!

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *