Kansainvälisesti menestyneitä suomalaisyrityksiä

Suomalaisia yritysten menestystarinoita maailmalla

Helsingin Sanomat teki muutama vuosi sitten selvityksen, jonka mukaan silloin 29 eri brändiä Suomesta ylitti sadan miljoonan euron vuosittaisen liikevaihtorajan ulkomailla. Vastaavasti naapurimaassamme Ruotsissa on ainakin pari jättiläistä ulkomaan liikevaihdolla mitattuna.

Ikean kokonaismyynti on ollut 29 miljardin luokkaa ja vaatejätti H&M:kin on yltänyt 14 miljardin kokonaismyyntiin. Ruotsiin verrattuna meillä ei ole yhtä menestyneitä yrityksiä, mikäli mitataan menestystä myynnillä tai liikevaihdolla. Menestystä voi kuitenkin mitata myös muilla keinoilla kuin liikevaihdolla. Suomalaiset yritykset voivat kilpailla parhaasta laadusta tuotteissaan, varmasta palvelusta ja toimivista huoltotoimenpiteistä sekä ainutlaatuisesta kehitystyöstä ja ideoinnista. Tässä artikkelissa esitellään neljä kansainvälisestikin menestynyttä yritystä, joilla ei välttämättä ole vielä suurimmat myyntiluvut ulkomailla, mutta jotakin muuta, joka tekee niistä menestyjiä.

Ensimmäisenä kerrotaan hissivalmistaja Koneesta, jonka alkutaipaleella yhtiön tarkoitus ei edes ollut tehdä hissejä, vaan maahantuoda niitä toiselta yritykseltä. Yhteistyökumppanin sanottua lisenssisopimuksen irti Kone päätti alkaa valmistaa itse hissinsä. Loppu onkin historiaa. Toisena tässä artikkelissa on Naava, joka ei vielä liikevaihdollaan pärjää Suomen kärkikastille, mutta herättää runsaasti kiinnostusta maailmalla. Naava valmistaa ja huoltaa älyviherseiniä. Asiakkaina on muun muassa Tukholman kaupunki, Estee Lauder, Finnair, Royal Caribbean Cruises ja Samsung. Kolmas esiteltävä yritys on Marimekko, joka on takavuosien vaikeuksista noussut vahvojen naisten vetämänä yhä kasvavaan suosioon maailmalla. Viimeisenä kerrotaan konepajateollisuusyhtiö Wärtsilästä, joka on saanut alkunsa Tohmajärveltä 1834 sinne perustetusta sahasta. Saha myytiin kiteeläiselle teollisuusmies Nils Ludvig Arppelle ja hän rakennutti sen rinnalle Wärtsilän rautaruukin vuonna 1851.

Kone

Kone on yksi maailman johtavista yrityksiä hissien, liukuportaiden ja automaattiovien valmistuksessa sekä laitteiden kunnossapidossa ja peruskorjauksessa. Koneen liiketoiminta-ajatuksena on tehdä entistä korkeammissakin rakennuksissa liikkumisesta turvallista, luotettavaa ja miellyttävää. Nykyään Koneen toimipisteitä on maailmanlaajuisesti noin 60 maassa yli tuhat ja heidän palveluksessaan työskentelee yli 55 000 henkilöä. Liikevaihto vuonna 2017 oli peräti 8,9 miljardia euroa. Heidän B-sarjan osakkeensa on noteerattuna pörssissä Nasdaq Helsingissä. Koneen historia ulottuu lähes sadan vuoden päähän ja tänä aikana he ovat tehneet useita hissitekniikkaa mullistaneita keksintöjä, kuten heidän vuonna 1996 esittelemänsä uuden hissikonseptin, MonoSpacen. MonoSpace on hissityyppi, jossa ei tarvita ollenkaan konehuonetta. Tämän päivän trendi on, että konehuoneettomat hissikonseptit ovat maailmanlaajuinen standardi uusissa rakennuksissa.

Naava

Suomalainen Naava valmistaa ja huoltaa älyviherseiniä yritysten käyttöön. Naavan tavoitteena on laajentaa toimintaansa ympäri maailmaa. Tällä hetkellä Naavoja on toimitettu Pohjoismaihin, Yhdysvaltoihin ja Etelä-Koreaan. Naavan on sanottu Inc-lehden mukaan oleva yksi nopeiten kasvavista eurooppalaisista yrityksistä. Naavan liikevaihto oli vuonna 2017 noin 3 miljoonaa euroa. Naavan innovaatio on ainutlaatuinen markkinoita ajatellen. Sillä on osuutensa niin vihersisustusmarkkinoilla, ilmanpuhdistusmarkkinoilla kuin toimistokalustemarkkinoillakin. Heidän liiketoiminta-ajatuksensa on tuoda rakennetussa ympäristössä ihmiset lähemmäksi luontoa yhdistämällä luonnon oman, miljoonien vuosien aikana kehittyneen ilmanpuhdistuskyvyn huipputeknologiaan, yhdistettynä skandinaaviseen designiin. Yritys on käyttänyt perustana kehitystyössään muun muassa NASA:n tekemiä tutkimuksia aiheesta. Naavan perustajilla on myös omakohtaista kokemusta huonon sisäilman aiheuttamista ongelmista ja terveyshaitoista. Toisella perustajista on myös ympäristötieteilijän tausta, joka on osaltaan helpottanut kehitystyötä.

Marimekko

Suomalaisen Marimekko Oyj:n perustivat vuonna 1951 Armi ja Viljo Ratia. Marimekko nimisellä tuotemerkillä valmistetaan tekstiileitä, vaatteita ja asusteita. Marimekko Oyj on pörssinoteerattu yhtiö. Se on ollut Helsingin pörssissä vuodesta 1974 asti. Armi Ratia oli yhtiön johtajana 28 vuotta, ja joitakin vuosia hänen kuolemansa jälkeen se ostettiin osaksi Amer-yhtymää. Marimekolla oli useampia taloudellisesti huonoja vuosia tuossa vaiheessa. Tämän jälkeen yhtiön osti Kirsti Paakkanen johtaen Marimekkoa vuosina 1991-2008. Hän vei yhtiön uudelleen Helsingin pörssiin vuonna -99. Marimekolla on yli 150 liikettä maailmanlaajuisesti, joista Suomessa sijaitsee hiukan yli 60. Vuonna 2016 Marimekon liikevaihto oli 99,6 miljoonaa euroa markkina-arvon ollessa 76,7 miljoonaa euroa. Vuoden 2015 huhtikuusta lähtien Marimekon johtajana on toiminut Tiina Alahuhta-Kasko.

Wärtsilä

Wärtsilä toimittaa laivateknologiaa ja voimalaitoksia yli 160 maahan yhtiön suurimpien tuotantoyksiköiden sijaitessa Vaasassa ja Italian Triestessä. Tämän lisäksi Wärtsilällä on Sveitsin Winterthurissa tutkimus- ja tuotekehitysyksikkö. Tuotanto on laajentunut Aasiaan enenevissä määrin, muun muassa Kiinaan ja Koreaan sekä Intiaan. Toimipisteitä on 70 maassa yli 170 , johtuen kattavasta huoltoverkosta. Yrityksen osakkeista noin 50 % on ulkomaisilla ja hallintarekisteröidyillä omistajilla ja 25 % kotitalouksilla. Wärtsilän tuotevalikoima koostuu meri- ja maapuolen tuotteista. Meripuolella Wärtsilä tekee kaasu-, diesel-, ja kaksoispolttoainemoottoreita, laivojen voimansiirtojärjestelmiä eli alennusvaihteita ja potkurijärjestelmiä sekä tuottaa huoltopalveluja. Maapuolen tuotevalikoimaan kuuluvat niin ikään diesel-, kaasu- ja kaksoispolttoainemoottoreiden valmistus sekä lisäksi biopolttoainevoimaloiden toimitus lämmön ja sähkön tuotantoon. Voimala on mahdollista saada myös kokonaistoimituksena, mikä tarkoittaa, että yritys hoitaa voimalaitoksen pystytyksen kokonaan.

Lopuksi

Kuten yllä kerrotusta voidaan todeta, suomalaisilla yrityksillä on paljon innovatiivista ajattelutapaa, mikä auttaa menestymään kansainvälisesti. Kaikkia tässä artikkelissa esiteltyjä yrityksiä yhdistävät tekijät ovat tuotteiden äärimmäisen korkea laatu ja palvelujen luotettavuus, joita voidaankin pitää suomalaisten yritysten parhaina vientivaltteina maailmalla.

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *